Az alattvalók élete
Hogyan éltek az emberek otthon?
Az egyiptomiak legfontosabb tápláléka a kenyér és a sör volt. Emellett borsót, babot, lencsét, hagymát, fokhagymát és tököt, szőlőt, datolyát, fügét és gránátalmát, valamint halat, szárnyast és disznót, kecskét és birkahúst ettek. Marhahús és bor csak a gazdagoknak jutott. A legtöbb ételt és italt többféle módon készítették el, így az egyiptomiak változatos étrend alapján táplálkoztak. A hőst főzték, sütötték, pörkölték vagy szárították. Többfajta kenyeret és sört is fogyasztottak. Ezekbe különböző adalékanyagokat tettek. Az ételek édesítésére datolyát és mézet használtak.
Egy pár szondál az Újbirodalom idejéből. A lábbelik talpát pálmalevélből és papiruszcsíkokból csinálták. A szélét fűszálakkal erősítették meg. A középső fonatot a két lábujj között bújtatták át. |
A férfiak alapvető ruhadarabja a kötény volt, egy hosszúra szabott vászondarab, amelyet a derekuk köré tekertek. A kötény csípőtől térdig vagy lábszárközépig ért. A nők hosszú, szűk ruhát viseltek. Lábukon fűből, pálmalevélből vagy bőrből készült szandált hordtak. Természetesen már Egyiptomban is létezett a divat fogalma. A gazdagok különösen kedvelték a bő, díszes és szegett öltözéket, a férfiak szívesen viseltek felsőruhát is a kötény mellett. Mind a férfiak, mind a nők valódi emberhajból készült parókát is fölvettek, például ha hivatalnokként szolgálatba mentek, vagy ha ünnepségen vettek részt. Egyébként — mivel nagy volt a hőség, és általában sötét volt a hajuk — rövid frizurát hordtak.
A 18. dinasztia idején készült ez a kacsa. Anyaga fa, ébenfa és elefántcsont. Üreges testében krémet tartottak. |